Evenwichtig rapport ongeluk Turkish Airlines

06/05/2010
VNV
De Vereniging van Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) vindt het OVV-rapport over de crash van Turkish Airlines vorig jaar bij Schiphol evenwichtig. “Zoals van de OVV verwacht mag worden zijn alle omstandigheden die tot het ongeluk hebben geleid goed belicht”, aldus voorzitter Evert van Zwol. “Ongelukken als deze worden altijd veroorzaakt door een veelvoud van factoren die op het verkeerde moment op de verkeerde plaats samenkomen.”  

Diverse partijen zullen dit rapport aangrijpen om over de schuldvraag te discussiëren. Daarmee wordt echter de intentie van het rapport miskend. Conform Annex 13 van de International Civil Aviation Organisation (ICAO) dienen vliegveiligheidsonderzoeken uitsluitend om de oorzaak van ongevallen vast te stellen en te komen tot aanbevelingen die de kans op herhaling moeten verminderen. Het vaststellen van schuld maakt dus geen deel uit van de opdracht van de onderzoeksraad.

 

De VNV is van mening dat de aanbevelingen uit het rapport zorgvuldig moeten worden overwogen door alle betrokken partijen. “Aanpassingen aan vliegtuigsystemen, trainingen en procedures die in het rapport worden aanbevolen kunnen de veiligheid van de luchtvaart verder verhogen”, vindt voorzitter Van Zwol.