VNV steunt Europese Commissie in luchtvaartonderhandelingen met Qatar

19/09/2016
VNV
E4FS

Eerlijke concurrentieclausule essentieel voor het overleven van de Europese luchtvaartindustrie

Vandaag – maandag 19 september 2016 – starten de onderhandelingen tussen de Europese Unie en de autoriteiten van Qatar, met als doel een luchtvaartverdrag dat de toegang tot beide markten liberaliseert maar ook eerlijke concurrentie afdwingt. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) steunt Eurocommissaris Bulc in het voeren van de luchtvaartonderhandelingen met Qatar, maar wil ook benadrukken dat deze alleen waarde hebben als het ook resulteert in een heldere, controleerbare en afdwingbare eerlijke concurrentieclausule die essentieel is voor de overlevingskansen van de Europese luchtvaartindustrie.

Europese luchtvaartindustrie lijdt onder Qatarese staatssteun
Onafhankelijke onderzoeken hebben aangetoond dat de Qatarese overheid minimaal 15 miljard euro in Qatar Airways heeft gepompt. Met het opstarten van onderhandelingen over eerlijke concurrentie lijkt Eurocommissaris Bulc zich nu eindelijk te realiseren dat de onstuimige groei van Qatar Airways, die met deze staatssteun is gefinancierd, ten koste gaat van de Europese luchtvaartindustrie. “Het opstarten van deze onderhandelingen is van essentieel belang. Het heeft lang geduurd voordat we de Europese Commissie konden overtuigen. Nu moeten we de Europese Commissie scherp houden dat dit element van eerlijke concurrentie onverkort wordt opgenomen en niet uitgeruild wordt tegen iets anders", aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

Eerlijke concurrentieclausule
Het is absolute noodzaak dat een robuuste, heldere, controleerbare en afdwingbare eerlijke concurrentieclausule wordt opgenomen in het verdrag tussen alle EU-lidstaten en Qatar. “De Europese luchtvaartindustrie kan met ieder bedrijf concurreren, maar niet met rijke oliestaten die op dit moment met hun gesubsidieerde staatsmaatschappijen onze Europese luchtvaartmaatschappijen naar de knoppen vliegen. Een stevige, eerlijke concurrentieclausule is dus essentieel voor het overleven van de Europese luchtvaartsector en de honderdduizenden banen die daarmee gemoeid gaan”, besluit de VNV-voorzitter.

Doorpakken
Het is daarnaast van groot belang dat er ook onderhandelingen worden opgestart met de Verenigde Arabische Emiraten, het thuisland van Emirates en Etihad Airways. Beide maatschappijen hebben samen 21 miljard euro aan staatssteun ontvangen en vormen een vergelijkbaar gevaar voor de Nederlandse en Europese luchtvaart.

Europeans For Fair Competition (E4FC.eu)
De VNV is een van de supporters van de Europeans For Fair Competition-campagne. E4FC bestaat uit een coalitie van bezorgde luchtvaartmaatschappijen, vakbonden en passagiers die de illegale staatssteun van Qatar en de Verenigde Arabisch Emiraten aan hun nationale luchtvaartmaatschappijen Qatar Airways, Etihad Airways en Emirates als een groot gevaar zien voor luchtvaartbanen in de EU en de bredere Europese economie. Dit is dan ook de reden dat E4FC herstel nastreeft van een gelijk speelveld in de mondiale luchtvaart. Klik hier voor het Statement on EU-Qatar Talks van E4FC.

Attachments