Moet Nederland 'dronevriendelijker' worden

30/01/2017

Uit het artikel op Nu.nl d.d. 27 januari 2017

Vliegverkeer

Die verboden zijn er niet voor niets, zegt woordvoerder Joost van Doesburg van de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV). Volgens hem is er veel te weinig regelgeving voor consumentendrones, waardoor er steeds vaker drones in de buurt van vliegtuigen komen.

De pilotenvakbond wil dat het voor consumenten die drones kopen verplicht wordt om een theorie-examen af te leggen. Zo'n "vaarbewijs voor drones" moet ervoor zorgen dat alle gebruikers op de hoogte zijn van de risico's. Onwetende recreanten vormen volgens hem het voornaamste gevaar.

Daarom moeten dronemakers er ook toe worden gedwongen om er softwarematig voor te zorgen dat drones niet in de buurt van vliegvelden en andere gevoelige infrastructuur kunnen vliegen, vindt de VNV. Ook zou de maximale hoogte moeten worden begrensd. "Drones en vliegtuigen kunnen niet met elkaar communiceren. Dus je moet zorgen dat hun luchtruim gescheiden van elkaar is."

Aan de andere kant wil het bedrijf Clear Flight Solutions uit Enschede bijvoorbeeld graag een robotroofvogel laten vliegen bij Schiphol, om echte vogels te verjagen. Ook de luchthaven zelf wil graag van de nieuwe technologie gebruikmaken, maar voorlopig moet de vogel aan de grond blijven.