Onderzoek: piloten prijsvechters vaakst vermoeid

08/12/2016

Eén Vandaag, van 8 december 2016, met geluidsfragment waarin Joost van Doesburg namens de VNV reageert op de uitkomsten van het onderzoek.

Interview BNR Nieuws met Otjan de Bruijn, bestuurslid Professionele Zaken VNV, over resultaten London School of Economics aangaande veiligheid en vermoeidheid bij piloten. Zie ook het artikel op BNR.

Een meerderheid van de Europese piloten geeft aan tijdens het werk weleens oververmoeid te zijn. Dat blijkt uit een onderzoek van de London School of Economics and Politics en luchtverkeersleidingsorganisatie Eurocontrol onder 7.239 piloten.

58 procent van de ondervraagde vliegers zegt dat het weleens voorkomt dat ze in oververmoeide staat in de cockpit zitten. Slechts 39 procent vindt dat ze goed worden getraind bij de introductie van nieuwe systemen en procedures. En minder dan de helft van de vliegers vindt dat ze tijdig terugkoppeling krijgen wanneer ze veiligheidsvraagstukken aan de orde stellen.

Vooral piloten die werken voor low cost carriers en vrachtmaatschappijen beoordelen de veiligheidscultuur negatiever dan vliegers die werken voor network carriers.

De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers herkent zich in de problemen. Kunnen we ’s zomers nog wel veilig vliegen met Ryanair?

Zie ook het artikel op NOS op 3 van 8 december 2016: 'Grotere kans op een vermoeide piloot op jouw goedkope vlucht'