Naar nieuwsoverzicht

Minister stelt onderzoek in na kritiek VNV

Nieuwsflits
CHC HN
<p>Nederlandse SAR-helikopters blijken boven toegestaan gewicht te vliegen.</p>

Minister Melanie Schultz van Haegen (Infrastructuur & Milieu) heeft donderdag 17 december bekendgemaakt dat zij een onafhankelijk onderzoek instelt naar de SAR-helikopters van de Nederlandse kustwacht. Zij is tot dit besluit gekomen nadat er van verschillende kanten kritiek is gekomen op de overschrijding van het toegestane gewicht.

 

Mede door onderzoek van de VNV blijkt dat de Nederlandse SAR-helikopters in de praktijk boven het toegestane gewicht moeten vliegen. Wanneer men wil vliegen met volledige bemanning, uitrusting en drenkelingen zit men al aan het maximum. Er is dan geen ruimte over voor medische apparatuur, een reddingsvlot of extra brandstof.

 

Ook mogen geen van de drie SAR-helikopters in weersomstandigheden vliegen waarbij ijsafzetting kan voorkomen. Een eis die in de Nederlandse wintermaanden vaak niet praktisch is.

 

De afdeling Vliegtechnische Zaken van de VNV heeft een kritisch rapport geschreven waarin alle problemen worden behandeld. Volgens een onderzoeker van het Nederlands Lucht- en Ruimtevaartcentrum is het rapport zelfs nog aan de voorzichtige kant.

 

De VNV is verheugd dat de minister een onderzoek gaat instellen naar de veiligheid van SAR-helikopters, maar houdt de ontwikkelingen hieromtrent blijvend scherp in de gaten.