Naar nieuwsoverzicht

VNV in Rondetafelgesprek Tweede Kamer over MH17

Nieuwsflits
VNV
<p>De wet moet in dienst van de veiligheid staan en niet andersom.</p>
Media Name: img_8673.jpg

“De VNV vindt dat de wet in dienst van de veiligheid moet staan en niet andersom. Het feit dat die wettelijke taak er niet is, maakt niet dat deze er niet zou moeten komen!” Dit betoogde VNV-president Verhagen vandaag in de Tweede Kamer.

Nu alle onderzoeken rondom de ramp met MH17 zijn afgerond en het kabinet ook daarop heeft gereageerd, werden deze dag verschillende deskundigen door de Tweede Kamer uitgenodigd. In meerdere  rondetafelgesprekken konden de woordvoerders van de verschillende politieke partijen vragen stellen. De VNV was uitgenodigd voor het gesprek over de besluitvorming over vliegroutes boven conflictgebieden.

De VNV pleitte er bij de Kamerleden voor dat luchtvaartveiligheid actief op de radar komt van onze nationale veiligheidsdiensten. Dit mag niet louter op toeval berusten. Er moet een controleerbare verplichting komen om informatie zo snel en volledig mogelijk op eigen initiatief en op gerichte verzoeken van de luchtvaartmaatschappij bij de maatschappijen te krijgen. De luchtvaartmaatschappijen kunnen dan zo optimaal mogelijk hun afwegingen maken.

Daarvoor is een formele contactenlijn noodzakelijk tussen de luchtvaartsector enerzijds en de overheid en inlichtingendiensten anderzijds, niet alleen incidentgerelateerd, maar continu. Nu is er slechts een onverplichte, informele contactlijn. Deze laat zich niet controleren of monitoren en is volledig afhankelijk van onderlinge relaties en vertrouwen. Hier moet verandering in komen.

Op een later moment dit jaar zal in de Tweede Kamer een debat plaatsvinden over alle MH17-onderzoeksrapporten en de kabinetsreactie hierop.

De VNV doet een beroep op het Parlement om de vliegveiligheid naar een hoger plan te tillen.

In de bijlage bij dit bericht vindt u de uitgesproken tekst van VNV-president Verhagen.