Naar nieuwsoverzicht

VNV: KLM grotendeels buiten schot in AF-KLM-plannen rondom Trust Together

Persbericht
KLM

Door menigeen werden donkere wolken boven KLM voorspeld. De presentatie van nieuwe Air France-KLM-plannen getiteld Trust Together ontkrachten dit grotendeels. Het plan lijkt vooral uit te gaan van de gezamenlijke kracht van gecombineerde airlines in de groep. Dat lijkt zeker met het oog op de moordende concurrentie verstandig. De VNV is verheugd te vernemen dat de Groep zich nu ook openlijk gaat roeren op het vlak van eerlijke concurrentie (www.e4fc.eu) en de miljarden aan staatssubsidies die verstrekt worden aan de luchtvaartmaatschappijen in het Midden-Oosten, die de Europese luchtvaart steeds sneller onder (fatale) druk zullen zetten. Wel blijft de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers waakzaam en met wat vragen zitten. "De eerste conclusie is dat het principe van één groep, twee luchtvaartmaatschappijen volledig overeind blijft", aldus VNV-voorzitter Steven Verhagen.

KLM netwerk
Verder concludeert de VNV dat er geen vluchten worden overgeheveld van KLM naar Air France en dat de governance structuur tussen KLM en holding niet veel verandert. De VNV is wel benieuwd hoe het personeel van Air France gaat reageren op het voornemen van de directie om een nieuwe Franse long-haul luchtvaartmaatschappij op te gaan richten. 

Vragen
De VNV hoopt nog wel antwoorden te krijgen over de plannen om Transavia en KLM dichter op elkaar te plaatsen en hoe de toekomst van Transavia München en het vrachtbedrijf eruit gaat zien.  

Trust Together
De VNV verwacht wel van de KLM-directie dat ze zich nu overtuigend gaat inspannen voor het terugwinnen van het vertrouwen van haar personeel. "Gisteren is bekend geworden dat de VNV de langverwachte eerste tranche met Air France-KLM-aandelen gaat ontvangen. Dit is een eerste stap in het herwinnen van vertrouwen, maar gezien het lopende forse pensioenconflict is wat ons betreft de kou nog zeker niet uit de lucht”, besluit VNV-voorzitter Steven Verhagen.