Naar nieuwsoverzicht

VNV schaart zich vol achter ‘Europeans for Fair Competition’

Persbericht
VNV
Media Name: e4fs_logo1bv2kopie.png

De opgerichte coalitie Europeans for Fair Competition stelt zich tot doel om aandacht te vragen voor de enorme marktverstoring met verlies van werkgelegenheid die optreedt als gevolg van illegale staatssteun van drie luchtvaartmaatschappijen uit het Midden-Oosten, Qatar, Emirates en Etihad.

In februari 2015 heeft een forensisch boekhoudkundig onderzoek uitgewezen dat voor meer dan €39 mld. aan staatssteun is ontvangen door Emirates, Etihad Airways en Qatar Airways (ME3). Deze subsidie en oneerlijke voordelen hebben geresulteerd in extreme omzetgroei en het dumpen van stoelcapaciteit in Europa. De resulterende onbalans is in strijd met de meeste luchtvaartverdragen die de Golfstaten met landen uit Europa en de rest van de wereld hebben en leidt tot grote schade voor de Europese luchtvaartmaatschappijen.

E4FC wil dat de schending van de luchtvaartverdragen, die de VAE en Qatar toegang tot Europa bieden, stopt en dat het verstoorde economische evenwicht hersteld wordt. 

De VNV is ervan overtuigd dat ook andere partijen in Europa zich op korte termijn bij de coalitie zullen aansluiten. “Het is absoluut noodzakelijk dat we gezamenlijk de Europese Commissie ervan overtuigen dat stevige actie nodig is om honderdduizenden banen te beschermen in de Europese luchtvaart. Zonder iets te doen worden we eenvoudigweg weggevaagd door de exponentieel groeiende ME3 met schier oneindige financiële staatsbronnen. Er moeten harde clausules komen over eerlijke concurrentie in de luchtvaartverdragen met de Golfstaten en daadwerkelijke handhaving. De aanstaande discussies over het EU-mandaat vormen daartoe een perfecte mogelijkheid”, zegt Steven Verhagen, president van de VNV.

Meer informatie treft u aan op de E4FC-website http://e4fc.eu. Hier vindt u een gedetailleerde uitleg van de verstrekte staatssteun door Qatar en de VAE en de negatieve uitwerking die deze heeft in de wereldluchtvaart. Supporters kunnen ook terecht op Facebook via http://www.facebook.com/faircompetitionEU en op Twitter via www.twitter.com/competitioneu.