Naar nieuwsoverzicht

VNV verzoekt duidelijkheid rechter over nakomen pensioenafspraken

Persbericht
KLM
<p>Uitspraak volgt op 27 september</p>
Media Name: rechtsgebouw_amsterdam.jpg

- Premature opzegging KLM blokkeert onderhandelingen structurele oplossingen -

Vandaag diende bij de rechtbank van Amsterdam het kort geding tussen de Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers (VNV) en de KLM. Inzet van de rechtszaak is het ongedaan maken van de eenzijdige opzegging van de pensioenregeling tussen VNV en KLM per 1 december 2016. “KLM heeft naar onze stellige overtuiging zonder geldige reden, prematuur en onrechtmatig de afspraken opgezegd”, aldus Steven Verhagen voorzitter VNV.

“Het ging hard tegen hard in de pleidooien van de advocaten. KLM gaf weinig blijk van waardering voor een goede arbeidsrelatie met haar piloten, terwijl wij juist de groep zijn die bij het meest recente cao-akkoord kolossaal hebben ingeleverd in het bedrijfsbelang. De opzegging van de afspraak zit een structurele oplossing in de weg”, aldus Verhagen.

KLM erkende tijdens de zitting dat zij zichzelf niet de tijd heeft gegeven alvorens op te zeggen om de destijds door de VNV aangedragen structurele oplossing op waarde te schatten. Hiermee zou de waardevastheid van het pensioen behouden worden zonder hoge bijstortingen. “Er is en was voldoende tijd om de opzegging van tafel te halen en er met elkaar uit te komen, maar KLM kiest hier niet voor. Ook de gisteren aangedragen opties om er alsnog uit te komen en ons 2,5 uur durende overleg met de directie leidde niet tot intrekking van de opzegging. Dat is een gemiste kans.”

Vonnis
De VNV waardeert de poging van de rechter om via mediation uit de impasse te komen. De VNV verkiest echter eerst duidelijkheid omdat gezien de grote belangen geen tijd verloren mag gaan en omdat het speelveld niet gelijk is. “Praten in deze situatie is het accepteren van een sociale partner die eenzijdig de spelregels wijzigt”, aldus de advocaat van de VNV. Naar verwachting zal op 27 september in de middag vonnis worden gewezen.