Naar nieuwsoverzicht

Werkonderbreking piloten: easyJet gooit olie op het vuur

Persbericht
easyJet Nederland

De piloten van easyJet gestationeerd op Schiphol leggen vandaag het werk neer tussen 06.00 en 14.00 uur. De Vereniging Nederlandse Verkeersvliegers heeft naar dit ultieme wapen moeten grijpen omdat de onderhandelingen voor een cao voor deze groep piloten na ellenlange onderhandelingen op niets waren uitgelopen. VNV-voorzitter Steven Verhagen daarover: "De leden geven massaal gehoor aan onze oproep. De VNV grijpt vrijwel nooit naar het stakingswapen. Laat dit een teken zijn hoe serieus we dit nemen."

In plaats van alles op alles te zetten om uit de impasse te geraken, zet easyJet de verhoudingen verder op scherp door stakingsbrekers uit andere landen in te zetten. Verhagen: "Hiermee gooit easyJet olie op het vuur. Nu vliegen ze de productie dicht met stakingsbrekers en lokken daarmee uit dat we naar langere en meer onverwachte onderbrekingen moeten grijpen de komende weken om easyJet te bewegen om tot een faire cao voor de piloten in Amsterdam te komen."

Het bedrijf dreigt het personeel in een intern schrijven dat de levensvatbaarheid van de basis in Amsterdam in het gedrang kan komen. "Het is natuurlijk te gek voor woorden dat een zeer succesvol bedrijf dat vorig jaar bijna 1 miljard euro winst maakte, kleine maar noodzakelijke verbeteringen in de arbeidsvoorwaarden niet wil faciliteren", aldus Verhagen. In het eigen jaarverslag zegt easyJet onomwonden dat het opsplitsen van het personeel in kleinere groepen tot doel heeft om de impact van stakingen te verminderen. “Het lijkt er daarmee op dat men de basis Amsterdam als breekijzer wil gaan gebruiken om de arbeidsvoorwaarden in heel Europa verder omlaag te brengen in een race-to-the-bottom en daarom deze inferieure arbeidsvoorwaarden met hand en tand wil verdedigen”, vervolgt Verhagen.

De Angelsaksische cultuur van juridische dreigementen en stakingsbrekers past niet bij de overlegcultuur in Nederland vindt de VNV. Als men serieus mee wil doen in het Nederlandse speelveld moeten ook de Nederlandse spelregels gevolgd worden. De VNV-voorzitter: "Het lijkt een open deur maar zodra easyJet laat zien dat ze oprecht en inhoudelijk snel tot een goed resultaat wil komen zijn wij bereid om onmiddellijk weer het overleg op te pakken."